krém z bílků
Na jeden bílek 5 - 7 dkg pískového cukru. Vařit v páře a průběžně šlehat. Nevařit prudce. Pak vyšlehat máslo, zchladlé bílky do toho zamíchat a přidat trochu rumu.
4 bílky + 18 dkg pískového cukru krupice se dá najednou do hrnce, který musí dobře sedět do většího hrnce. Do většího se nalije voda a postaví se na oheň. Bílky s cukrem se šlehají už od začátku zahřívání, tj. nečekat až bude voda teplá. Plamen je třeba nastavit tak, aby proces ohřívání vody do varu trval ccca 10 minut a celou dobu se bílky s cukrem šlehají na nejvyšší otáčky.
Jakmile voda dosáhne varu, šlehá se ještě chvilku tak 15-30 vteřin. Maximálně minutu, pak by se bílky srazily. Po vypnutí plamene se šlehá dál. Už to nemusí být nejvyšší otáčky. Jde spíš o promíchávání a pomalé ochlazování. To trvá ještě tak 2-3 minuty.
Pak se hrnec z horké lázně vyndá, ještě se chvíli míchá a pak se nechá chladnout. Aby se na povrchu neusušila krusta, je dobré hrnec zakrýt utěrkou. Přes ni může pára ven, ale bílky si zachovají vlhkost a neoschne povrch.
Studené se zašlehá do vyšlehaného másla 500g