Toustový chléb
- 500 g hl. mouky
- 40 g změklého másla
- 20 g droždí
- 290 ml vlažné vody
- 12 g soli
- 2 lžičky medu (nebo cukru)
- 1 vejce
Postup:
Do mísy vsypeme mouku a na kousky nakrájené změklé máslo. Rukou vypracujeme drobenku. Ve vlažné vodě rozmícháme čerstvé droždí. Nalejeme do mísy, přidáme sůl, med a vejce. Vypracujeme hladké těsto. Necháme kynout asi 45 minut až hodinu. Musí zdvojnásobit objem. Pak těsto přemícháme. Těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme na dva díly. Ty prsty rozplácneme a srolujeme jako dvě veky. Obě pak vložíme do hranaté kovové formy (10 x 25 cm) vymazané máslem, pěkně vedle sebe. Přikryjeme a necháme ještě 30 minut kynout. Těsto by mělo téměř zaplnit formu. Vrch opatrně potřeme bílkem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 230 stupňů asi15 minut, pak ztlumíme na 200 stupňů a dopečeme dalších 20 minut. Po upečení opatrně uvolníme nožem a vyklopíme na mřížku.