Valašské frgály
Do mísy dáme
1kg hl. mouky, sůl, kostka kvasnic do trochy teplého mléka( tak 1dcl) + 5 kostek cukru nebo 5 lžiček krupicového cukru)
Do velkého hrnce 1/4 l mléka + 30 kostek cukru, 300 ml oleje +6žloutků. To vyšleháme nad parou do pěny a vlejeme do mísy k mouce s kváskem a zaděláme. Z 1 kila je 8-10 kousků podle velikosti. Těsto necháme minimálně půl hodiny v teple kynout. Pak rozdělíme na osminy a každou vyválíme na kulatém papíru na pečení dokulata (Nastříhám si dle velikosti plechu podle kulatého plechu nebo podle pokličky, když peču na obyčejném obdélníkovém plechu).
Nádivka maková: 250g pomletého máku, 1/2l mléka, 100g cukru, marmeláda, 2 hrsti strouhaného perníku, citr. kůra, van. cukr skořice, hřebíček pomletý. Mák svaříme s mlékem do zhoustnutí, mícháme! osladíme marmeládou , přidáme cukr, dle chuti, perník, citr. kůru a van. cukr.
Tvarohová: 2 tvarohy, 100g cukru 1 žloutek, mléko na rozředění,( pokud je tvaroh ve vaničce, je řídký dost, takže dál mlékem neředíme), citr. kůra, vanilka rozinky namočené v rumu.
Hrušková: Usušené hrušky a jablka, poměr 1:1uvaříme ve vodě, scedíme a umeleme nebo rozmixujeme. , ochutíme cukrem, případně jakoukoli ovocnou marmeládou a přidáme skořici a mletý badyán, příp. mletý hřebíček.
Posypka: 1 hera 250g ml. cukru, 250g pol. mouky, 2 van. cukry
Dále potřebujeme:Nastrouhaný perník, šlehačka nebo smetana, rozšlehané vejce s kapkou mléka, 1 rozpuštěné máslo, rum, ml. cukr
Postup:
Těsto rozdělíme na osminy nebo desetiny, podle toho, jak velké chceme koláče, rozválíme dokulata na peč. papíru, okraje potřeme rozšlehaným vejcem, asi 2 cm okraje necháme volně a zbytek koláče potřeme nádivkou, posypeme posypkou, u tvarohových posypeme i strouhaným perníkem a dáme na zhruba 6 minut péci. Po vytažení z trouby potřeme okraje šlehačkou, celý koláč pokapeme rumem, posypeme cukrem a polejeme máslem. Necháme vychladnout a pak už je koláč připraven ke smlsnutí.
Náhledy fotografií ze složky koláče, buchty